
2014.gada 16.decembrī Madonā tika organizēts seminārs par vietējās produkcijas izmantošanu ēdināšanā. To apmeklēja gan pārtikas produktu ražotāji, gan ēdināšanas uzņēmumi, gan viesu māju īpašnieki. Prezentāciju gatavoja “Valtera restorāns” – pirmais restorāns Latvijā, kur ēdiena pagatavošanai pamatā tiek izmantoti tikai Latvijas lauku produkti – piens, dārzeņi, gaļa, zivis, augļi un medījumi, kas nāk no vietējām zemnieku saimniecībām. Restorāna virtuve atspoguļo Latvijas laukus – ēdiens top tikai no svaigām izejvielām, kas tobrīd pieejamas tirgū, un tiek pasniegts ne vien uz šķīvjiem, bet Latvijas koka, keramikas, akmeņiem un citiem dabiskiem materiāliem.
Artūrs Guziks – “Valtera restorāns” vecākais pavārs dalījās ar savu pieredzi, stāstot semināra apmeklētājiem par vietējo produktu nonākšanu restorānā – kā vietējie produkti tiek atrasti, kā izvēlas kvalitatīvāko un restorāna ēdienkartei atbilstošāko, kā restorāns veido sadarbību ar vietējo ražotāju. Prezentācija ietvēra arī stāstījumu par šā brīža aktualitātēm un tendencēm ēdināšanas biznesā, kas ir “ejošie” produkti, kas ir ekskluzīvie produkti, kā produktu izvēli un ēdienkarti ietekmē sezonalitāte, ko izvēlas un novērtē klienti. Artūrs stāstīja arī par restorānu iespējām saglabāt sezonālos produktus, piemēram baravikas ziemā, par ievārījumu vārīšanu un konservēšanu. Neizpalika arī jautājumi par darba vidi, kadriem, komunikāciju ar klientiem, restorāna koncepciju, ēdienu pagatavošanas tehnoloģijas un pasniegšanas veidi. Jautājumu loks, kas tika aptverts bija ļoti plašs un ikviens semināra dalībnieks varēja iegūt atbildi uz sev interesējošo jautājumu.
Semināra dalībniekiem bija iespēja nobaudīt fritētu ķērpi ar rupjmaizes granulām. Ķērpja fritēšana ir aizgūta no Skandināvijas kulinārijas, kas šobrīd diktē ēdināšanas biznesa “modes tendences”, upeņu-ābolu sulā fermentētu burkānu un mazsālītu sīgu.
Informāciju sagatavoja: Ilze Vogina Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas galvenā speciāliste